Școlile din România care nu au conexiune la internet și cum vrea Guvernul să rezolve problema

de: Ciprian Ioana
20 08. 2020
Inquam Photos / Octav Ganea

Mai sunt doar câteva săptămâni până la începerea școlii, dar anul acesta, în contextul pandemiei de coronavirus, se pune problema accesului la internet pentru toți elevii. Numai că lucrurile nu-s atât de simple precum par la prima vedere.

Guvernul a transmis că începerea noului an școlar va fi total diferită față de anii trecuți. Din cauza pandemiei, se va merge pe mai multe scenarii, iar asta înseamnă, între altele, că nu toți elevii se vor întoarce în bănci în luna septembrie. Unii vor învăța de acasă, acolo unde posibil, iar alții vor studia într-un sistem hibrid.

Peste toate, părinții care nu vor să-și trimită copiii la școală trebuie să semneze un anumit tip de declarație pe proprie răspundere.

În tot acest timp, Guvernul constată (pare că pentru prima oară) că, de fapt, sunt foarte multe școli în țară care n-au acces la internet.  Datele arată că aproape 3 din 10 școli nu dispun de o conexiune la internet.

Multe școli din România, fără conexiune la internet

În termeni procentuali, unitățile școlare care n-au acces la internet se ridică la 27%. Ce face Guvernul? Păi, un grup de lucru, acest demers de care ai auzit în repetate rânduri, dar care rareori produce cu adevărat efecte.

Din grupul comun fac parte reprezentanții Guvernului, dar și cei ai operatorilor de telefonie mobilă și ANCOM. Se caută soluții de extindere a conectării școlilor la internet, pentru desfășurarea cursurilor online în comunitățile în care situația epidemiologică nu va permite prezența fizică la cursuri a elevilor.

Potrivit datelor Ministerului Educației, la nivel național aproximativ 26-27% din unitățile școlare nu sunt conectate la internet. Guvernul a demarat deja o licitație de peste 126 milioane de lei pentru achiziția a 250.000 de tablete cu acces la internet, iar miercuri a anunțat că va aloca încă 100 milioane de euro pentru 500.000 de tablete.

„Premierul Ludovic Orban a afirmat că Executivul va aloca resursele necesare pentru a asigura dreptul la educație în mod nediscriminatoriu pentru toți elevii, menționând aici asigurarea conectării la internet pentru cât mai multe comunități și unități școlare, accesul la internet al elevilor, precum și atribuirea de tablete copiilor și tinerilor care nu dispun de astfel de echipamente.Reprezentanții operatorilor de telefonie mobilă au subliniat că doresc să se implice, împreună cu autoritățile, pentru a găsi soluții atât pe termen scurt, respectiv până la începerea anului școlar, cât și pe termen mediu și lung, care să permită cât mai multor elevi să aibă acces la platforme online sigure de învățare.”, a anunțat Guvernul.